Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczane kopytka na parmezanowej piance

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na kopytka

ziemniaki 700 g
buraki czerwone 300 g
mąka pszenna typ 450 200-210 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżka
cząber 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 2-3 szt

Składniki na parmezanową piankę

mleko 3,2% 100 ml
śmietana kremówka 100 ml
parmezan starty 40 g

Dodatkowo

botwina 1 pęczek
zielona fasolka szparagowa 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Kroki postępowania

1
Przygotowanie kopytek:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiowa i wstawiamy to piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 1-1 ½ godziny. Ziemniaki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki póki są jeszcze gorące. Upieczone buraki również obieramy. Ciepłe buraki i ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Krok 1 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance foto
2
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

Fasolkę szparagową płuczemy i odcinamy końcówki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy woda i odrobinę solimy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy fasolkę ok. 5-15 minut. Odcedzamy.
Krok 2 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance foto
3
Przygotowanie parmezanowej pianki:
Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy tarty parmezan. Mieszamy energicznie aż się ser rozpuści. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko parmezanową śmietankę i ubijamy ją np. za pomocą spieniacza do mleka.

Powstałą pianką dekorujemy talerze. Następnie nakładamy buraczane kopytka i fasolkę szparagową. Wszystko posypujemy botwinką i kawałkami parmezanu.
Krok 3 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 28.03.2015 18:03
Wygląda bardzo intrygująco ;)
kasienka23 28.03.2015 15:11
bardzo fajny przepis!
dollce 28.03.2015 13:41
jak zwykle pyszności ;)
ben-ka 28.03.2015 10:59
Śliczne danie, podoba mi się pomysł:)
wwwiolka 28.03.2015 10:17
Bardzo fajny przepis.
joanna43 28.03.2015 08:45
cudownie sie prezentują, jeszcze takich nie jadłam
ada.la 28.03.2015 07:55
pomysłowe danie
Internetowa Kuchnia 28.03.2015 00:06
pięknie się prezentują :)
Iwusia 27.03.2015 23:03
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak