Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini babka piaskowa do święconki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 g
mąka ziemniaczana 50 g
masło 40 g
jajko
cukier 40 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
aromat waniliowy kilka kropel
tłuszcz do formy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Mini babka piaskowa do święconki

1. Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż masa będzie puszysta. Oddzielamy żółtko od białka. Białka w osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę, a żółtko dodajemy do masy, miksujemy. Obie mąki przesiewamy wraz z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po łyżce do masy cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy aromat. Ubitą pianę z białek dodajemy do masy i mieszamy delikatnie do połączenia za pomocą łyżki.
2. Foremki na babeczki smarujemy masłem i przekładamy do nich przygotowaną masę wyrównując wierzchu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli około 15-20 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 28.03.2015 10:02
chętnie bym skosztowała!
ada.la 28.03.2015 07:55
super wygląda
Zdzisław 28.03.2015 01:20
takie słodkości bardzo lubię
AgaS10 27.03.2015 22:41
Śliczna babka:)
Internetowa Kuchnia 27.03.2015 21:53
w piątek będę piekła dla znajomych i dla siebie na świeżo, to zapraszam, chętnie jedną odstąpię :)
misia53 27.03.2015 21:02
śliczna babeczka , chcę taką do koszyczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak