Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowy z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

orzechy włoskie 200 g
mąka tortowa 60 g
masło 60 g
cukier puder 200 g
jajko 2 sztuki
sok z cytryny 1 sztuka
wafel tortowy 1 sztuka
sól szczypta

Dekoracja

masa kajmakowa
płatki migdałowe
migdały całe
perełki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy z bezą

Kroki postępowania

1
Miękkie masło dokładnie utrzeć, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać 150 g cukru pudru oraz 150 g zmielonych orzechów włoskich. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać mąkę, wszystkie składniki połączyć. Jeśli użyjemy większej cytryny, wystarczy dodać więcej mąki, aby ciasto nie było półpłynne.
Krok 1 - Mazurek orzechowy z bezą foto
2
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć wafel tortowy i nałożyć masę orzechową.
Krok 2 - Mazurek orzechowy z bezą foto
3
Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru pudru (50 g) na sztywną pianę. Rozsmarować na masie orzechowej i udekorować po bokach pozostałymi całymi orzechami (50 g).
Krok 3 - Mazurek orzechowy z bezą foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec przez 25 do 30 minut. Gotowy mazurek udekorować, ja użyłam masy kajmakowej, migdałów i perełek spożywczych.
Krok 4 - Mazurek orzechowy z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 28.03.2015 14:03
zapachniało świętami
Ola1young 28.03.2015 12:49
ładny i smaczny na pewno :)
Małgorzata Pin 28.03.2015 10:56
Piękny i na pewno smaczny.
Mniam 27.03.2015 23:41
Pięknie ozdobiony mazurek i te smaki...pycha!
mirosława4 27.03.2015 22:13
piękny zapewne tak smakuje jak wygląda :)
IKrakowianka 27.03.2015 20:15
świetnie wygląda
caralajna 27.03.2015 20:13
piękny mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak