Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
włoszczyzna
ogórki kwaszone
boczek wędzony plastry
rosół wołowy
cebula
szynka wieprzowa 1 kg
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
grzyby suszone 20 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Musztarda sarepska Prymat
olej
masło 1 łyżka

Porada

W tym przepisie wyjątkowo należy dopuścić do tego, aby warzywa się lekko rozgotowały. Dzięki temu powstanie idealny sos do zrazów.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w plastry, a następnie rozbijamy.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną foto
2
Następnie kroimy ogórki w paski, cebulę w pióra. Rozbite mięso przyprawiamy solą morską oraz pieprzem. Na tarce (grube oczka) ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler, które będą nam potrzebne do sosu. Następnie wrzucamy warzywa na patelnię i podsmażamy, Do sosu dodajemy 2 liście laurowe i ziele angielskie ( 3 kulki), a także rosół wołowy oraz posiekane suszone grzyby.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną foto
3
Rozbite zrazy smarujemy musztardą sarepską, kładziemy plasterek boczku, pokrojoną cebulę w piórka i kilka słupków ogórka kiszonego- całość zawijamy, okładamy plastrami boczku i spinamy wykałaczkami . Zrazy obsmażamy na oleju rzepakowym (obie strony), potem przekładamy zrazy do sosu i w nim duszą się 1- 1,2 h.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną foto
4
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i kostkę rosół wołowy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).

Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak