Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM
W garnku roztapiamy masło, dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i posiekany czosnek – przesmażamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy.
Wlewamy roztrzepane żółtka i przesianą mąkę , mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka.
Całość wylewamy na blachę ( 30×20 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut / 170C, a następnie szybko wyciągamy na zwilżoną lnianą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy w roladę – odstawiamy do wystudzenia.
Serek biały mieszamy z chrzanem , doprawiamy do smaku, a następnie smarujemy wystudzoną, rozwiniętą roladę.
Ponownie , ciasno zwijamy , owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!