Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cebula czerwona 3 szt.
czosnek 4 ząbki
oliwki czarne
Dorada 2 szt.
oliwa

Lista składników

oregano
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela

Kroki postępowania

1
Cebule koimy w krążki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
2
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość polewamy oliwą z oliwek
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
3
Posypujemy oregano oraz pieprzem i wstawiamy na około 18 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150̊C. Po wyjęciu, dodajemy przekrojone oliwki.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
4
Dorady filetujemy, posypujemy solą, pieprzem oraz oregano.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
5
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i układamy na niej filety z dorady, skórą do dołu. Patelnię szczelnie przykrywamy folią aluminiową, tak aby powietrze ze środka nie wydostawało się na zewnątrz. W ten sposób smażymy rybę na niewielkim ogniu, nie dłużej niż 3 minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na kilka minut, nie zdejmując jednak folii aluminiowej.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto
6
Doradę podajemy zapieczoną cebulą i oliwkami.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 40: Ryba po grecku wg. Michela foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak