Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek chałwowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 0,5 szklanki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 0,25 kostki
smalec 1 łyżka
olej 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
pomarańcza 1 szt

brzeg

migdały 250 g
likier amaretto 30 ml
olejek migdałowy 5 kropli
białko 2 szt

Masa chałwowa

masło lub margaryna 0,5 kostki
chałwa 250 g
mleko 0,25 szklanki
cukier 2 łyżki
esencja waniliowa 1 łyżeczka

Masa czekoladowa

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
śmietana 30% 250 ml

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 5 łyżek

Porada

Do przygotowania brzegu możemy użyć gotowego marcepanu.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek chałwowy

Kroki postępowania

1
Spód: Ścieramy skórke z pomarańczy i wyciskamy sok. Obie mąki, cukier, margarynę, smalec, olej, żółtka, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i dwie łyżki soku zagniatamy razem, zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok 5 mm, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min w temp. 170 st.
Brzeg: Migdały rozdrabniamy na mąkę, dodajemy cukier i dalej ucieramy. Gdy migdały z cukrem dobrze się połączą, ciagle mieszając, dodajemy likier oraz olejek. Miksować do otrzymania zwartej kulki, gdy wyjdzie za sucha dodać odrobine ciepłej wody, gdy zbyt klejąca - odrobine cukru pudru.
Białka ubić na sztywno i połączyć z przygotowanym marcepanem.
Szprycą wyciskac na podpieczony brzeg formując spód.
Piec kolejne 10-15 min w temp. 170 st.
Krok 1 - Mazurek chałwowy foto
2
Upieczony i ostudzony spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 2 - Mazurek chałwowy foto
3
Masa chałwowa: Mleko z cukrem i esencją waniliową podgrzewać aż cukier sie rozpuści, ostudzić.
Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać chałwę na przemian z mlekiem.
Wyłożyć na dżem
Krok 3 - Mazurek chałwowy foto
4
Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia dodać czekolady. Mieszać, aż czekolady się rozpuszczą. Ostudzić, lekko ubić, wyłożyć na masę chałwową. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Po zastygnięciu masy czekoladowej ubrać wg upodobania.
Krok 4 - Mazurek chałwowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 25.03.2016 13:56
rewelacyjny przepis na mazurek
Damiano
Damiano 08.05.2015 07:49
apetyczny mazurek
Wiesława1 06.04.2015 10:32
wyglada ślicznie i smakowicie
Adamorek 05.04.2015 22:02
lubię tak ozdabiać mazurki
eliza135 05.04.2015 21:18
napewno dobry
Małgorzata Pin 05.04.2015 20:21
Bardzo apetyczny mazurek.
Wiktoria29 05.04.2015 18:49
musi być pyszny
Justi2401 05.04.2015 18:20
Prześliczny mazurek ;) Ja podobnie, zajadam się wszystkim co z chałwą :)
Edith85 05.04.2015 18:00
lubię wszystko co zawiera chałwę :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak