Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony jesiotr z warzywami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jesiotr 3 kg
brokuły 1 sztuka
pietruszka 2 korzenie
papryczka chili 2 strąki
kukurydza 2 kolby
papryka żółta 1 strąk
szczypiorek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek
pomidor 1 kg
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarna
masło 5 dag
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony jesiotr z warzywami

Kroki postępowania

1
Jesiotra dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go oliwą, solą oraz pieprzem ziołowym na zewnątrz oraz od wewnątrz. Jedną cebulkę oraz połowę kopru drobno siekamy i wkładamy do wnętrza ryby. Układamy rybę w dużej brytfannie. Brokuły dzielimy na różyczki, kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, pietruszki obieramy i kroimy w duże słupki, natomiast cebulę kroimy w piórka. Na łyżce oleju szklimy cebulę. Pomidory parzymy i zdejmujmy skórkę, następnie blendujemy. Przekładamy do rondelka i dodajemy ząbek czosnku w całości, cebulkę. Solimy, wrzucamy listki oraz ziele angielskie. Gotujemy 5 minut. Wyjmujemy czosnek,dodajemy masło, a gdy się roztopi chłodzimy sos. Koper siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Dodajemy również musztardę, doprawiamy do smaku solą. W brytfannie obok jesiotra układamy natkę pietruszki, szczypior, a następnie brokuły, kawałki pietruszki korzeniowej, kawałki kukurydzy.
Krok 1 - Pieczony jesiotr z warzywami  foto
2
Dodajemy paprykę żółtą pokrojoną w dużą kostką oraz papryczki chili w połówkach. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym.
Krok 2 - Pieczony jesiotr z warzywami  foto
3
Pieczemy przez 30 minut w temp. 250 stopni. Następnie skręcamy temp. do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Danie możemy podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z białej kapusty.
Krok 3 - Pieczony jesiotr z warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 05.04.2015 18:21
fajny przepis
caralajna 05.04.2015 16:20
wygląda przepysznie
marcia7 04.04.2015 23:59
wspaniale wygląda
Edith85 04.04.2015 20:13
Przepięknie wygląda :)
Ania321 04.04.2015 18:59
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak