Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
masło lub margaryna 250 g
mak szklanka
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
mleko 1/3 szklanki
olejek migdałowy 1 szt
proszek do pieczenia 2 kyżeczki

polewa

masło 100 g
cukier 3 łyżki
woda 1 łyzka
miód 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Posypka

wiórki kokosowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa z makiem

Kroki postępowania

1
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo jajka i dalej ucierać
Krok 1 - Babka piaskowa z makiem foto
2
dodać przesiana mąkę i proszek do pieczenia. wlać mleko, wsypać suchy mak i dodać olejek.
Krok 2 - Babka piaskowa z makiem foto
3
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Krok 3 - Babka piaskowa z makiem foto
4
Przełożyć do formy. Piec około godziny w 170 stopniach
Krok 4 - Babka piaskowa z makiem foto
5
Masło, cukier i kakao zagotować dodając łyżkę wody. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać polewę. Polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi
Krok 5 - Babka piaskowa z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.04.2015 14:58
Z makiem nie robiłam.....i to mój błąd:)
Betina#45 04.04.2015 13:29
idealna babka ! super
Krzysztof15 04.04.2015 10:40
lubie taka
Ewelina1991 04.04.2015 09:48
fajna babka
Krystyna32 04.04.2015 09:00
bardzo smaczna
IZABELA29 03.04.2015 21:05
pyszna jutro sobie zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak