Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 800 g
cynamon 1 łyżeczka
kasza manna 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2/3 szklanki
masło 130 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cynamonem i wymieszać. Soku nie odlewamy chyba, że rzeczywiście puszczą go bardzo dużo (wtedy troszkę odlać).
Krok 1 - Szarlotka sypana foto
2
Mąkę, proszek, kaszkę i cukier połączyć. Dół formy do tarty o średnicy 28 cm wykładamy papierem, boki smarujemy margaryną. Wysypujemy połowę suchych składników, na to wykładamy jabłka i na wierzch wysypujemy resztę składników suchych.
Krok 2 - Szarlotka sypana foto
3
Zimne masło kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy na wierzchu suchego ciasta. Przyznam szczerze, że na początku martwił mnie wygląd ciasta, ale kiedy masełko się stopiło, a jabłka puściły sok ciasto bardzo ładnie zaczęło się prezentować i pachnieć
Krok 3 - Szarlotka sypana foto
4
Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem możecie jeszcze delikatnie oprószyć cukrem pudrem i cynamonem, ale nie jest to koniecznością ;) Smacznego!
Krok 4 - Szarlotka sypana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.04.2015 20:16
lubię takie ciasta
marzut 03.04.2015 13:51
super przepis
marcia7 03.04.2015 13:09
fajna sprawa
aginaa 03.04.2015 12:52
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak