Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami w sosie sojowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

polędwica wieprzowa 220 gram
papryka czerwona 1
por (biała część) 1
papryczka chili 1
olej do smażenia
ryż 2 woreczki
sól szczypta
mąka ziemniaczana 3 łyżki
ząbki czosnku 3
Papryka słodka mielona Prymat szczypta

Sos

sos sojowy 10 łyżek
cukier brązowy 6 łyżek
sok z cytryny
woda 6 łyżek

Porada

Można również uzyć innego mięsa wieprzowego i też będzie smakowało. Ja użyłam pieczonego schabu

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami w sosie sojowym

Kroki postępowania

1
Kroimy mięso na cienkie paski. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez parę minut.
Krok 1 - Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami  w sosie sojowym foto
2
Ja użyłam zamiast polędwiczek schab pieczony, który został mi z poprzedniego dnia. Dlatego też smażyłam najpierw warzywa pokrojone na duże kawałki. Jeśli używacie polędwiczek to smażymy najpierw mięso, pózniej dodajemy warzywa. Przyprawiamy słodką papryką.Dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy małą ilością soli.
Krok 2 - Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami  w sosie sojowym foto
3
Ja dodałam mięso gdy warzywa zmiękły i smażyłam 2 minuty. Dodajemy papryczkę chili
Krok 3 - Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami  w sosie sojowym foto
4
Mieszamy składniki na sos.
Krok 4 - Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami  w sosie sojowym foto
5
Dodajemy stopniowo sos do mięsa. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu
Krok 5 - Pikantna wieprzowina po chińsku z warzywami  w sosie sojowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak