Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
mąka żytnia 200 gram
szpinak mrożony 200 gram
woda letnia 200 ml
jogurt naturalny 100 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże suche 1 szt
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM

Kroki postępowania

1
Mąki odważamy i wsypujemy do misy .Dodajemy drożdże,cukier,sól i letnią wodę zmieszaną z jogurtem naturalnym.Odmrożony szpinak rozdrabniamy , odsączamy i dodajemy do mieszanki chlebowej.Mieszamy robotem ok 5 minut i dodajemy 3 łyżki oliwy(lub oleju).jeszcze chwilę mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od misy .
Krok 1 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM foto
2
Ciasto chlebowe przekładamy na stolnicę ,lekko zagniatamy formując kulę i odkładamy do miski wysmarowanej oliwą.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM foto
3
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ,jeszcze raz krótko zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej oliwą foremki.Przykrywamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.Ciasto podczas wyrastania spryskuję woda ,aby wierzch nie wysechł .
Krok 3 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM foto
4
Piekarnik nagrzewam do 200 st.C i spryskuję wodą (butelka z rozpylaczem).Wstawiam foremkę do piekarnika i piekę ok.50 minut.Podczas pieczenia kilka razy spryskuję wodą wnętrze piekarnika.Chleb nie jest wewnątrz wysuszony (piecze się z parą).
Krok 4 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM foto
5
Upieczony chlebek wyjmuje z piekarnika i po chwili z foremki.Studzę go na kratce.Jeśli spód chleba jest wilgotny wkładam na 10 minut jeszcze do piekarnika na kratkę bez foremki,aby podsuszyć spód.
Krok 5 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 19.04.2017 19:40
nie ma jak domowy chlebuś
Habibi 30.06.2016 08:01
Też piekę podobny :)
Smaczna_B 18.07.2015 17:43
SUPER CHLEBUŚ! Jestem miłośniczką domowego , zdrowego chleba!
Bernadeta1 19.06.2015 21:30
na pewno bardzo smaczny a jeszcze ze szpinakiem to coś na moje smaki
gosia56 16.05.2015 10:34
na pewno pyszny chlebek;)
adelajda 03.05.2015 08:25
najlepszy domowy :)
IZABELA29 28.04.2015 16:42
baRDZO APETYCZNY
Motorek 27.04.2015 08:34
bardzo dobry
pestka 21.04.2015 15:05
świetny pomysł!
Asik32 03.04.2015 12:17
Chciałabym taki chlebek mieć na awoim talerzyku:-)
Futka 03.04.2015 09:06
Wspaniały i niezwykle pyszny chlebek :)
ilka01 01.04.2015 10:09
ciekawy pomysł
Róża1 31.03.2015 23:35
super pomysł !!!
Beatris 31.03.2015 21:10
Wspaniały domowy chlebek:) Podoba mi się dodatek w postaci szpinaku:)
anemon 31.03.2015 21:00
Świetny chleb, świetny pomysł.
Ada-Gaba 31.03.2015 20:42
świetny pomysł
Wiktoria29 31.03.2015 20:42
też robię chleb ze szpinakiem (tylko używam świeżego) bardzo nam smakuje
Marta Ryżek-Kalkowska 31.03.2015 19:44
smakowicie wygląda.
Michał2 31.03.2015 18:57
mniam pysznie wygląda
Renata9 31.03.2015 18:19
Super chlebuś
aginaa 31.03.2015 17:51
wygląda na apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak