Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

5.0
(44)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gruszki z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej z rukolą i orzechami włoskimi tworzą razem bardzo oryginalne połączenie smaków. Zobacz przepis jak zrobić tę pyszną przekąskę!

Składniki:

gruszki 3 sztuki
szynka parmeńska 12 plasterków
ser pleśniowy niebieski 100 gramów
serek kremowy 150 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
orzechy włoskie 20 gramów
rukola 1 garść
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z serem pleśniowym w szynce

Przepis na gruszki z serem pleśniowym, przepyszną przekąskę, którą bardzo łatwo i szybko zrobisz np. gdy niezapowiedziani goście wpadają z wizytą. 

Słodki smak gruszki wspaniale kontrastuje z intensywnym i aromatycznym serem pleśniowym, aksamitnym kremowym serkiem, orzechami włoskimi, rukolą i wyrazistą, dojrzałą szynką parmeńską. Zestawione razem tworzą oryginalne, bardzo elegancki przysmak.

Gruszki myjemy i kroimy, każdą na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne.

W miseczce łączymy ser pleśniowy z serkiem kremowym, dodajemy posiekane orzechy i natkę pietruszki i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Przygotowaną masą napełniamy gruszki (dokładniej wgłębienia po usuniętych gniazdach nasiennych), posypujemy rukolą i każdą ćwiartkę owijamy plasterkiem szynki.

Smacznego!

Gruszki z serem pleśniowym, szynką parmeńską, rukolą i orzechami możesz też przygotować też jako przystawkę na specjalną okazję taką jak randka. Twój partner lub partnerka będzie zachwycona!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 01.04.2015 10:10
pychota :)
Triss 01.04.2015 10:03
zjadłabym .:)
VioletoweKucharzenie 01.04.2015 09:28
Połączenie rewelacyjne! Poproszę!
ben-ka 01.04.2015 09:20
Świetny pomysł, z chęcią bym spróbowała.
Ali 01.04.2015 07:48
Wygląda smakowicie :)
Wiktoria29 31.03.2015 20:43
świetna przekąska tylko bym rukoli się pozbyła bo jej nie jadam
Ada-Gaba 31.03.2015 20:33
ciekawy przepis
miodunka 31.03.2015 20:00
ślicznie wyglądają
Futka 31.03.2015 19:44
Cudowna i bardzo smakowita przekąska. Zachwycasz mnie każdą swoja propozycją :)
IZABELA29 31.03.2015 18:55
takich nierobiłam
dollce 31.03.2015 18:47
Poproszę jedną :) Cudowne
IKrakowianka 31.03.2015 18:22
smaczne połączenie
Jadwiga/Jaga85 31.03.2015 18:21
Robię podobnie tylko z boczkiem!
Justi2401 31.03.2015 18:12
I znów podane jak w ekskluzywnej restauracji :) Pięknie się prezentują, chętnie bym skosztowała :)
aginaa 31.03.2015 17:51
jaka piękna prezentacja
Marta Ryżek-Kalkowska 31.03.2015 17:50
fantastycznie je podałaś!
cooked 31.03.2015 17:32
świetny przepis
Lucan 31.03.2015 17:31
Aż mi ślinka pociekła na samą myśl :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak