Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru

5.0
(115)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kilogram
czosnek 3 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda 100 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru

Kroki postępowania

1

Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na centymetrowe paski. Przekładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Krok 1 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto
2

Tak przygotowane mięso przekładamy do szklanego naczynia dodajemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 2 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto
3

Po 24 godzinach do mięsa dodajemy tymianek, majeranek, suszoną pietruszkę, świeżo zmielony pieprz, drobno posiekany czosnek, żelatynę, wlewamy wodę i ręką wyrabiamy mięso do momentu aż wchłonie cały płyn.

Krok 3 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto
4

Szynkowar wykładamy specjalnym woreczkiem odpornym na temperaturę i przekładamy do niego mięso cały czas je dociskając. Gdy mięso znajdzie się w środku zamykamy szczelnie szynkowar i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Krok 4 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto
9

Szynkowar wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed parzeniem mięsa. Wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy do temperatury 75-80 stopni w tej temperaturze parzymy mięso przez 2 godziny w odkrytym garnku od czasu do czasu sprawdzając temperaturę termometrem. Gdy szynka jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed otwarciem szynkowar na chwilę zanurzamy w ciepłej wodzie to ułatwi nam wyjęcie zawartości. Następnie otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową szynkę.

 

Krok 5 - Dietetyczna szynka z kurczaka z szybkowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.03.2015 15:31
Pychota !!! to coś dla mnie.....
Konczi 20.03.2015 08:54
oo to coś dla mnie :) smaczniutko się zapowiada
dodi 20.03.2015 08:51
pyszna szyneczka
Mama niejadka 20.03.2015 08:27
super, domowe mięsko
Mniam 19.03.2015 22:49
Taką wędlinkę lubię najbardziej i chyba najczęściej robimy :)
anemon 19.03.2015 21:06
Wspaniale wygląda ta domowa wędlina.
erym 19.03.2015 20:30
calkiem apetyczna....
Renata9 19.03.2015 20:12
Pyszna, domowa wędlinka
fotoviderek 19.03.2015 20:00
Bardzo apetyczna szyneczka
mirosława4 19.03.2015 19:26
taka domowa jest najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak