Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 350 g
pomidor 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
cytryna 1 szt.
natka pietruszki
masło
Pieprz czarny Prymat w młynku
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatnego i soczystego łososia parowanego z warzywami, z wyraźną nutą maślano - cytrynową.

PRZYGOTOWANIE:

Z łososia usuwamy skórę, dzielimy go na dwie porcje i oprószamy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 1 - Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach foto
2
Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy ją na plasterki. Pomidora również kroimy w plastry, a z czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, odkrawamy górną i dolną część, a tę środkową kroimy w cienkie paski w stylu orientalnym.
Krok 2 - Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach foto
3
Na kawałku folii aluminiowej kładziemy plastry masła, a na nich kawałek łososia.

Następnie na rybę układamy kolejną porcję masła, a na niej plastry pomidora, na przemian z cytryną. Na wierz układamy paski czerwonej papryki i dokładnie zawijamy całość w papilot.

* Tak samo postępujemy z drugą porcją łososia.

Tak przygotowane papiloty układamy na sitku w garnku z gotującą się wodą lub specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu i parujemy około 12 minut.

Po tym czasie otwieramy papiloty i wykładamy ryby na talerze, podając je ze świeżą natką pietruszki oraz ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.03.2015 20:32
super smaczny
adelajda 18.03.2015 15:21
szybko i smacznie
anemon 18.03.2015 12:21
Smacznie i bardzo apetycznie.
Ania84 18.03.2015 11:52
mmm pięknie wygląda a smakuje jeszcze lepiej
aginaa 18.03.2015 10:57
uwielbiam taką rybkę
Anna169Hosz 18.03.2015 10:38
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak