Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topielec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
drożdże świeże 10 dkg
jajko 4 szt
masło lub margaryna 250 g
cukier 1, 1/2 szkl
olejek cytrynowy 1 szt
mleko 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Topielec

Drożdże rozrobić z jedną łyżką cukru i mlekiem pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę i całe jajka margarynę, drożdże zagnieść. Ciasto zawinąć w ścierkę i wrzucić do naczynia z zimną wodą. Jak ciasto wypłynie wyjąć i osuszyć w suchej ściereczce. Dodać cukier i zapach, ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do posmarowanej wcześniej blaszki , posypać kruszonką i piec 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak