Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli z dynią i serem pleśniowym

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

dynia 1/2 szt.
ser pleśniowy niebieski 120 g
jajko 1 szt.
śmietana 30% 100 ml
oliwa

Ciasto

semolina 100 g
mąka pszenna 100 g
jajko 2 szt.
oliwa

Lista składników

Imbir mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli z dynią i serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Kilka kawałków odkładamy do przygotowania sosu. Pozostałą część gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną dynię odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180̊C na około 10 minut, żeby z dyni odparował namiar wody.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
2
Ciasto: z podanych składników przygotowujemy ciasto na ravioli. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy w nim małe kółka np. za pomocą szklanki.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
3
Po wyjęciu, rozdrabniamy kawałki dyni za pomocą blendera, dodajemy około 100 g sera pleśniowego i miksujemy aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Przyprawiamy imbirem oraz gałką muszkatołową i wbijamy jajko. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
4
Na połowę kółek z ciasta nakładamy przygotowany farsz z dyni
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
5
Przykrywamy drugim kółkiem i zaciskamy brzegi ciasta.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
6
Odłożone kawałki dyni kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową i imbirem. Delikatnie podlewamy wodą, aby dynia się nie przypaliła. Dodajemy śmietanę, a po chwili pozostałe 20 g pokrojonego sera pleśniowego. Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści a sos będzie miał kremowa konsystencję.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
7
Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto
8
Ugotowane ravioli wyjmujemy z wody, układamy na talerzach i polewamy sosem serowo-dyniowym.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 39: Ravioli  z dynią i serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak