Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 12 sztuk
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki

Masa śmietankowa

śmietanka kremowa 500 ml
śmietana 18 proc 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki

Polewa

masło lub margaryna 250 gram
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
mleko 3,2% 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy

Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli wodnej i łączę ze śmietaną 18%, szybko przelewam do ubitej kremówki, wymieszam i smaruję blaty biszkoptowe, składam i odstawiam do lodówki.
Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż ładnie się połącza, studzę i smaruję wierzch ciasta. Ponownie schładzam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 25.03.2015 14:27
jakie dobre mniam
Mama niejadka 25.03.2015 10:35
smakowicie wygląda
Krystyna32 25.03.2015 09:49
apetyczne ciasto
wwwiolka 25.03.2015 09:21
Bardzo fajny przepis.
Pyszota 25.03.2015 08:44
fajny przepis
Futka 25.03.2015 08:33
Przepyszne i delikatne ciasto. Niebo dla podniebienia! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak