Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z rodzynkami królewskimi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 10 g
cukier 8 łyżeczek
mleko ciepłe 2 szklanki
mąka pszenna 1 kg
sól 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 3 szt
masło 1,5 łyzki
rodzynki (duże-królewskie) 100 g
sezam do posypania

Porada

Z ciasta można zrobić 1 dużą chałkę lub można ciasto podzielić i zrobić 2 średnie chałki. Zamiast zaplatać warkocza można włożyć ciasto do formy keksowej (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z rodzynkami królewskimi

Kroki postępowania

1
Wymieszać w misce składniki: drożdże świeże, 5 łyżeczek cukru, 1 szklanka ciepłego mleka i 5 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia (ma urosnąć dwa razy więcej) na ok. 20 minut.
Krok 1 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto
2
W dużej misie przełożyć rozczyn z drożdży, dodać sól, 3 łyżeczki cukru, cukier wanilinowy, roztrzepane jajka (zostawić troszkę do posmarowania chałki), 1 szklankę mleka ciepłego, resztę mąki. Wszystko wymieszać, ciasto ma być gęste.
Krok 2 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto
3
Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 15 minut aż powstaną pęcherzyki powietrza. Podsypywać od czasu do czasu mąką aby się nie kleiło do stolnicy.
Krok 3 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto
4
Na patelni lub w mikrofali rozpuścić masło i dodać lekko wystudzone do ciasta. Ciasto jeszcze trochę ugnieść i włożyć do miski do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Krok 4 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto
5
Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na stolnice trochę rozciągnąć i nałożyć sparzone, wysuszone rodzynki królewskie. Koniec ciasta zawinąć z rodzynkami i odrywać, tworzyć podłużne wałki.
Krok 5 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto
6
Złączyć początki wszystkich wałków i splatać ze sobą. Końce wałków zlepić ze sobą.
Krok 6 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto
7
Posmarować chałkę resztą roztrzepanego jajka i posypać sezamem. Odstawić ciasto jeszcze do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Nagrzać piekarnik do 100 stopni i włożyć chałkę na 15 minut, a później zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Krok 7 - Chałka z rodzynkami królewskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 24.03.2015 14:38
bardzo fajna chałeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak