Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cassoulet

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 4 sztuki
pierś z kurczaka 300 g
szynka wędzona 300 g
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
fasola biała 1 puszka
ząbki czosnku 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 3
bulion drobiowy 1/2 l
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cassoulet

Pałki opłukać, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem i podsmażyć na patelni z obu stron.
Pierś i szynkę pokroić w grubą kostkę i również podsmażyć.
Mięsa przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić. Razem z odcedzoną fasolką przełożyć do mięsa.
W litrowym garnuszku rozrobić gorący bulion (lub rosół) z koncentratem pomidorowym i zalać płynem mięso oraz warzywa. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami, dodać ziele angielskie, liść laurowy.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 60 minut.
Podawać na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak