Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatna wędlina z piersi kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

woda 0,5 litra
sól 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 3-4

Filet z kurczaka

filet z kurczaka podwójny

Porada

Filet można również usmażyć na patelni grillowej. Do marynaty można dodać więcej ziół, w zależności od upodobań

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna wędlina z piersi kurczaka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować, dodać sól i pozostałe przyprawy. Gotować 10 minut na małym ogniu, następnie odcedzić i usunąć przyprawy. Odstawić do wystygnięcia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie piersi. Usunąć kostki i błony. Włożyć piersi do wystudzonej solanki tak, żeby pokrywała całe mięso. Jeśli filet nie jest cały pokryty, docisnąć czymś ciężkim. Wstawić do lodówki na noc.
Krok 1 - Delikatna wędlina z piersi kurczaka foto
2
Na drugi dzień wyjąć filety z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do rękawa do pieczenia. Każdą osobno. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90stopni C na 1,5h.
Krok 2 - Delikatna wędlina z piersi kurczaka foto
3
Upieczone filety wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe
Krok 3 - Delikatna wędlina z piersi kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak