Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

piersi z kurczaka 2 szt
bułka do hamburgerów 4 szt
pomidory 5 szt
ser cheddar 4 szt
sałata lodowa 1 szt
Kurczak panier do drobiu Prymat 1 opakowanie
olej do smażenia 100 ml

Sosy

jogurt grecki 400 g
majonez 4 łyżki
koperek 1 szt
sos BBQ 1 szt
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Myjemy pomidory. Kroimy w cienkie plastry. Wybieramy tylko te bez szypułek.
Krok 1 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
2
Sałatę lodową myjemy. Suszymy w maszynce do suszenia lub ręcznikiem papierowym. Kroimy. Do burgerów wybieramy tylko zielone liście.
Krok 2 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
3
Siekamy drobno koperek. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na koniec dodajemy 4-5 łyżek majonezu do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
4
Kroimy kurczaka na duże solidne części. Jeżeli kawałek piersi jest gruby nie zbijamy jej tłuczkiem tylko kroimy na pół żeby była bardziej płaska. Zgodnie z instrukcją robimy kurczaka w panierce.
Krok 4 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
5
Smażymy kurczaka na głębokim oleju. Przewracamy po 2 minutach na drugą stronę i czynność powtarzamy 2-3 razy. Istotne jest to aby nie przysmażyć panierki ponieważ będzie bardzo twarda. Dlatego przewracamy co jakiś czas na drugą stronę. Po usmażeniu odstawiamy kurczaka na talerz z ręcznikiem papierowym w celu zredukowania nadmiaru oleju.
Krok 5 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
6
W między czasie kiedy smażymy kurczaka - rozgrzewamy piekarnik w termoobiegu 180 C i wstawiamy przekrojoną bułkę na 5 minut. Wyciągamy bułki. Na dolną cześć dodajemy sos BBQ na niego 2 duże kawałki kurczaka. Na kurczaka ser cheddar (im szybciej tym lepiej ponieważ ser stopi się na gorącym kurczaku). Na ser 2 plastry pomidora, liście sałaty lodowej. Na koniec dodajemy własny sos jogurtowy i zakrywamy górną częścią bułki.
Krok 6 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.03.2015 15:23
na bogato kanapka ;-)
R'n'G Kitchen 22.03.2015 14:28
PrzeMegaPyszny!
erym 22.03.2015 13:18
smakowicie wyglada
Internetowa Kuchnia 22.03.2015 13:12
Ale apetyczny burger :)
Aleksandra/Olcia 22.03.2015 12:01
super mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak