Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 350 g
cukier 300 g
masło 240 g
jajko 9 szt
jabłka 600 g
budyń śmietankowy 1 op
bakalie 150 g
aromat rumowy 3 łyzeczka
kasza manna 8 łyzek
proszek do pieczenia 3 łyzeczki

Porada

Dodatkowo ciasto oblewamy mleczną czekoladą i posypujemy kokosem!

Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI

Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.

Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę , budyń, starte jabłka i ubitą na sztywną pianę białka.

Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.

Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut.

Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 01.01.2016 19:59
do wypróbowania :-)
Wacław 22.03.2015 12:00
wspaniały makowiec ,na 5 :-)
gosia56 22.03.2015 09:18
na pewno pyszny;)
Janina 21.03.2015 20:23
Bardzo lubię to ciasto;)
Franciszek 21.03.2015 19:21
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak