Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas 1/2 szklanki (gryczany)
mąka gryczana 1 szklanka
woda 1 szklanka

reszta składników

woda 2 szklani
mąka gryczana 1,5 szklanki
kasza jaglana 1 szklanka (zmielonej na mąkę)
mąka ryżowa 1 szklanka (z brązowego ryżu)
siemię lniane 2 łyżki milone odtłuszczone
babka płesznik 2 łyżki
sezam czarny 4 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
kolendra mielona 1 łyżka
suszone pomidory 1 garść w płatkach
morwa biała 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą

Kroki postępowania

1
Skłądniki na zaczyn wymieszać w szklanym naczyniu i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 1 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
2
Rano dolać szklankę wody i wymieszać dokladnie.
Krok 2 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
3
Dodać suszone pomidory w płatkach, kolendrę, czarny sezam i czarnuszkę.
Krok 3 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
4
Dodać mielone siemię lniane (kupne), babkę płesznik i zmieloną w elektrycznym młynku do kawy suszoną białą morwę. Wymieszać.

*** babkę płesznik można zastąpić ziarenkami lnu
Krok 4 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
5
Dolać szklankę wody i wymieszać.
Krok 5 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
6
Dodać mąki: gryczaną, ryżową (z brązowego ryżu) i jaglaną (zmieloną w młynku kaszę jaglaną). Wymieszać.
Krok 6 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
7
Ciasto odstawić na godzinę i wymieszać ponownie. Ciasto zmieni konsystencję.
Krok 7 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
8
Formę keksową 29/30 cm długą wysmarować tłuszczem roślinnym. Przełożyć ciasto, wyrównać, wierzch posypać mąką gryczaną. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego na minimum na godzinę.
Piec około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Wyjąć chleb z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.

**chleb rośnie podczas pieczenia
Krok 8 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.04.2015 14:00
świetny chleb! :)
Seba 22.03.2015 06:30
smaczny i zdrowy
Franciszek 21.03.2015 19:24
Super przepis
IwonaDD 21.03.2015 18:30
super przepis
cukiereczek 21.03.2015 18:13
cudny chlebek
gosia1988 21.03.2015 17:32
taki domowy chleb musi być pyszny
Jadwiga/Jaga85 21.03.2015 17:27
super chlebek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak