Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ciasto z kremem o smaku chałwy
Kroki postępowania
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, po łyżce, miksować, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca.
Formę (18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę na biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na pół.
Masa: z mleka odlać 2/3 szklanki, wsypać budynie i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym, ciągle mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, dokładnie po każdej miksować.
Gotowe ciasto kroić w kwadraty, udekorować czekoladą lub chałwą