Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czekoladowo-gruszkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka 150g
jajko 4
cukier 130g
kakao 30g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2-3 łyżki

pianka

śmietana 30% 500g
kakao 40g
cukier 60g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Lista składników

dżem
czekolada gorzka tabliczka

gruszki w syropie

gruszki 5-6 sztuk
woda
Goździki całe Prymat
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowo-gruszkowy

Kroki postępowania

1
Do śmietanki dodać kakao i cukier. Zagotować, ciągle mieszając by się nie przypaliło (najlepiej użyć trzepaczki by dobrze połączyć składniki). Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
Krok 1 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
2
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej.
Krok 2 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
3
Masę przelać do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem i piec 30-40 minut, 180 stopni C.
Krok 3 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
4
Biszkopt wystudzić. Wyjąć z tortownicy, usunąć papier i znowu włożyć biszkopt. Nasączyć go alkoholem, słodka herbatą, kawą lub pocukrowaną wodą z dodatkiem ulubionego aromatu.
Krok 4 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
5
Następnie posmarować biszkopt dżemem ( u mnie domowy dżem śliwkowy z kakao).
Krok 5 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
6
Następnie ułożyć ciasno na całą powierzchnię gruszki gotowane w syropie.
Krok 6 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
7
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać cukru, cynamonu i goździków. Gotować do miękkości.
Krok 7 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
8
Żelatynę rozmieszać w 6 łyżkach gorącej wody. Kakaową śmietankę ubić jak bitą śmietanę i dodać żelatynę.
Krok 8 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
9
Masę piankową przelać na ciasto. Zostawić do zastygnięcia.
Krok 9 - tort czekoladowo-gruszkowy foto
10
Tabliczkę czekolady rozpuścić na parze ( można dodać 2-3 łyżki jogurtu) i polać wierzch tortu. Udekorować.
Krok 10 - tort czekoladowo-gruszkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 11.03.2015 07:57
wygląda obłędnie
Agata3 10.03.2015 15:19
obłędny tort :)
Janina 10.03.2015 12:24
Fajne ciacho;)
Dawid97 09.03.2015 21:10
zrobię go mamie na urodziny :)
Zdzisław 09.03.2015 20:32
takie słodkości lubię
wyattearp 09.03.2015 20:30
rewelacja !!!
Rogalik 09.03.2015 20:01
śliczny i na pewno pyszny tort
Katarzyna59 09.03.2015 19:47
fajny tort
marenka 09.03.2015 18:58
Piękny tort:-)
wwwiolka 09.03.2015 18:47
Bardzo fajny przepis.
mikrusiak 09.03.2015 17:57
bardzo smacznie wygląda :)
V_kuchareczka 09.03.2015 17:35
rewelacyjny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak