Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas 1/2 szklanki (gryczany)
mąka gryczana 1 szklanka
woda 1 szklanka

pozostałe składniki

mąka gryczana 1 szklanka
mąka ryżowa 1 szklanka (mąka z ryżu brązowego)
woda 2 szklanki
siemię lniane 3 łyżki milone odtłuszczone
babka płesznik 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki
miód 1 łyżka (lub melasa)
sól 2 łyżeczki (Kłodawska)

Przepis i sposób przygotowania na: chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką

Kroki postępowania

1
W szklanej misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

***zakwas z mąki gryczanej robi się tak samo jak z żytniej
Krok 1 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
2
Na następny dzień dolać do zaczynu 1 szklankę wody i wymieszać. Następnie dodać sól dobrej jakości, miód lub melasę, len mielony odtłuszczony, babkę płeszniki i czarnuszkę. Wymieszać dokładnie składniki.

*** w razie braku babki płesznik można dodać więcej lnu
Krok 2 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
3
Następnie dolać 2 szklankę wody, wymieszać i dodać mąkę gryczaną (użyłam Melvit) oraz mąkę ryżową (użyłam z ryżu brązowego).
Składniki wymieszać.
Krok 3 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
4
Ciasto odstawić na 15 do 30 minut do zgęstnienia.
Formę keksową (28 cm długości) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Powierzchnię wygładzić i posypać mąką gryczaną lub ryżową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum na 1 godzinę. Podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Chleb rośnie głównie podczas pieczenia.
Chleb wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Kroić zimny.
Smacznego
Krok 4 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.03.2015 19:47
bardzo jestem ciekawa smaku, konsystencji i wilgotności takiego chlebka! :)
wwwiolka 09.03.2015 18:48
Bardzo fajny przepis.
Renata9 09.03.2015 18:27
Pyszny chlebuś upiekłaś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak