Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony pod marchewką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3 duze
marchew 3 duze
sól . do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 lyzeczki
czosnek 0,5 lyzeczki
imbir 1 duza szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 lyzeczki
miód 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony pod marchewką


Ćwiartki podzielić na udka i podudzia, umyć dokładnie, osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, czosnek, imbir i obie papryki.

Posypać kawałki kurczaka dokładnie z każdej strony. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać kurczaka, polać miodem. Przykryć folią aluminiową (można użyć pokrywki, jeśli naczynie ją posiada) i wstawić do piekarnika. Piec około 90 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia zdjąć folię.

Podawać z surówką i ziemniakami/frytkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 22.10.2015 15:09
coś pysznego!
Klausia 01.04.2015 22:01
super danie :)
Jagódka77 09.03.2015 07:26
wyśmienite danie
Róża1 07.03.2015 22:38
przepyszne mięsko !!!!!
Kuchenka 07.03.2015 20:39
podoba mi się
luna76 07.03.2015 18:13
ależ pyszności!!!!
Megg 07.03.2015 11:18
super smaczny kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak