Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 70 dag
koper włoski 1 szt.
gruszka 1 szt.
czosnek 2 ząbki
cydr 250 ml
rosół z kury 250 ml
oliwa

Sos chrzanowy

cydr 250 ml
rosół z kury 250 ml
chrzan tarty 150 g

Do smaku

Imbir mielony Prymat
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

Porada

Sos możemy zagęścić wedle własnych preferencji.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym

Kroki postępowania

1
Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy oliwą i wklepujemy w mięso.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
2
Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
3
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190̊C na około 30 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
4
Koper włoski obieramy, wycinamy twardy środek, a pozostałą część siekamy w drobne piórka. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
5
W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony koper, a następnie 1,5 - 2 całe ząbki czosnku. Po około 2-3 minutach wlewamy ½ cydru i odparowujemy. Gdy połowa cydru odparuje, wlewamy ½ rosołu z kury. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dalej odparowujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
6
Sos chrzanowy:
Do oddzielnego garnka wlewamy ½ cydru oraz ½ rosołu z kury. Odparowujemy do połowy. Dodajemy chrzan tarty i odparowujemy, aż sos zgęstnieje.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
7
Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na koprze z gruszką i polewamy sosem chrzanowym.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak