Przepis i sposób przygotowania na: Chłopska grochówka
2. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszczyk. Tłuszcz wylewamy, a boczek wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy obraną, pokrojoną na połowy marchew oraz groch. Wrzucamy majeranek, kminek, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Surowy boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Tłuszcz odcedzamy (ale nie wylewamy), a boczek wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Tłuszcz dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek, następnie ubieramy łyżkę wazową zupy i dokładnie mieszamy. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.