Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynkowar - szynka z indyka

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica z indyka 1 kg
boczek wędzony 1 gruby plaster
saletra 2 g
sól 15 g
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szynkowar - szynka z indyka

Kroki postępowania

1
Mięso z indyka pokroić na kawałki około 3 cm. Boczek ( im bardziej tłusty tym lepiej) pokroić w kostkę. W garnku wymieszać boczek , indyka, sól, saletrę, papryki i czosnek. Masować wszytko przez 15 minut. Włożyć do lodówki na co najmniej dobę. Po około 12 godzinach dobrze jeszcze raz wszytko przemieszać przez około 10 minut.
Krok 1 - Szynkowar - szynka z indyka foto
2
Po upływie dobry mięso wyjąć z lodówki. Do szynkowara (pojemność 1,5 kg) włożyć worek. Ułożyć i ubić) mięso. Na wierzch dołożyć gałązkę rozmarynu.
Krok 2 - Szynkowar - szynka z indyka foto
3
Na wierzch mięsa wlać wodę i wsypać żelatynę. Zamknąć worek. Założyć pokrywę szynkowara.
Krok 3 - Szynkowar - szynka z indyka foto
4
Włożyć szynkowar do garnka z wodą. Woda powinna sięgać 2 cm poniżej wieka. Na dnie garnka podłożyć ściereczkę.
Krok 4 - Szynkowar - szynka z indyka foto
5
Parzyć 2,5 godziny w temperaturze wody 70-80 stopni. Po upływie czasu parzenia wyłączyć palnik, odczekać aż woda wystygnie. Przełożyć szynkowar do lodówki. Po 12 godzinach można wyciągnąć szynkę. Smacznego.
Krok 5 - Szynkowar - szynka z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 07.04.2015 09:56
pyszna szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak