Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na sałatkę dla 2 osób

mątwa 300 g
fenkuł 1 szt
cebula czerwona 1 szt
koperek 2 łyżki
rukola 2 garście
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sok z cytryny 1 łyżka
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka

Składniki na sos

oliwa 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżeczka
papryczka chili 1/2 szt
sok z cytryny 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
koperek 1 łyżka
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Kroki postępowania

1
Przygotowanie sosu:
Papryczkę chili drobno siekamy (można dodać mniej niż ½ sztuki), czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sos sojowy i sok z cytryny. Dodajemy posiekany koperek, papryczkę i czosnek oraz musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą foto
2
Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski posypujemy odrobiną soli, dodajemy posiekany koperek i polewamy połową przygotowanego sosu. Mieszamy.
Krok 2 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą foto
3
Mątwę płuczemy i usuwamy z niej błonkę/skórę, która najczęściej jest na całej długości z jednej strony. Następnie kroimy mątwę w cienki paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Krok 3 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą foto
4
Cebule kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę podsmażamy mątwę (jeśli na patelni zostało mało tłuszczu dodajemy łyżkę oliwy). Mątwę smażymy kilka minut – ok. 4-6 często przewracając ją na drugą stronę. Pamiętajcie, że mątwa jeśli jest poddawana zbyt długiej obróbce termicznej stanie się twarda i gumowa!
Na talerzach układamy rukolę, którą polewamy sosem. Na rukolę nakładamy fenkuł, podsmażoną cebulę i mątwę. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy gałązkami kopru.

Sałatkę można jeść na zimno i ciepło!
Krok 4 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.01.2017 21:57
Mistrzostwo
Ada-Gaba 20.05.2016 21:51
wspaniała sałatka
Klausia 24.03.2016 23:39
nawet nie wiem co to mątwa :D
wyattearp 15.03.2015 16:45
może być smaczna
ada.la 15.03.2015 15:49
perfekcyjna sałatka
Edith85 15.03.2015 12:46
robi ogromne wrażenie
Malinka 15.03.2015 12:40
Wow, robi wrażenie i wizualne, i smakowe!
Ania84 15.03.2015 12:11
ekskluzywne danie
IKrakowianka 15.03.2015 11:19
świetna jest ta sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak