Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krewetkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 400 ml
pomidory 2
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
trawa cytrynowa 1 szt
imbir 3 cm
papryczka chili 1
mleko kokosowe 400 ml
bulion 1 l (krewetkowy)
sok z limetki 4 łyżki
sos słodko-kwaśny 2 łyżki
sos rybny 2 łyżki
pasta curry 1 łyżeczka (zielone)
olej sezamowy 2 łyżki
ryż jaśminowy 1/2 szkl
szczypiorek pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krewetkowa

Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania.
Ryż gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu.
Następnie dodajemy mleko kokosowe ,sos słodko kwaśny ,pomidory (sparzone i obrane ze skórki ,pokrojone w kostkę) ,sos rybny i chwilę gotujemy (5 min). Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.03.2015 17:59
Ale bym ją teraz zjadła-mmmm ;)
ilka01 14.03.2015 08:30
muszę kiedyś wypróbować
Iwusia 13.03.2015 22:28
ależ ona musi być smaczna
gosia1988 13.03.2015 21:21
takiej jeszcze nie jadłam - pewnie smaczna
2milutka 13.03.2015 21:08
Myślę ze by mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak