Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno - dyniowy do makaronu Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

łopatka bez kości 600 g
dynia 350 g
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
pomidor 4 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżka
rosół 2 szk

Do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat
czubrica czerwona
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno - dyniowy do makaronu Zewy

Kroki postępowania

1
Mięso zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Potem wrzucić je do garnka z odrobiną oleju i podsmażyć.
Krok 1 - Sos mięsno - dyniowy do makaronu Zewy foto
2
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dalej chwilę smażyć.
Na koniec wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i paprykę i nadal smażyć 2 - 3 minuty.
Krok 2 - Sos mięsno - dyniowy do makaronu Zewy foto
3
Pomidory obrać ze skóry, pokroić i dodać do podsmażonych składników razem z koncentratem.
Krok 3 - Sos mięsno - dyniowy do makaronu Zewy foto
4
Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić do miękkości.
Gotowy sos zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Zagotować i podawać z makaronem.

Krok 4 - Sos mięsno - dyniowy do makaronu Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.03.2015 17:59
uwielbiam takie dania :)
cukiereczek 12.03.2015 17:12
ciekawy przepis
Bernadeta1 12.03.2015 16:41
Super pomysł, muszę koniecznie taki zrobić. Jedzonko wygląda pysznie
norweska20 12.03.2015 16:22
dodatek dyni - podoba mi się ten pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak