Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

masło lub margaryna 125 gram
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 6 szklanki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1 kg
masło lub margaryna 125 gram
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami

Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy, resztę schłodzić.
Twaróg zmielić 3-krotnie, masło utrzeć z cukrem dodając po j żółtku, białka odłożyć osobno .Dodać twaróg oraz mąkę i wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy, połowę pokroić na małe kawałki i dodać do masy serowej. Ja dodatkowo wlewam szklankę soku z brzoskwiń do masy serowej. Masę wymieszać i wylać na przygotowane w blasze ciasto. Na wierzchu układam resztę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Odłożone białka ubijam z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na wierzch, a na to ścieram na tarce o dużych oczkach resztę ciasta pozostawionego w lodówce. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 160'C na jakąś godzinkę- godzinę dwadzieścia minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 12.03.2015 14:12
Z brzoskwiniami - pyszotka :)
Monika-twin 12.03.2015 13:20
ALE BYM SOBIE ZJADŁA.
dodi 12.03.2015 12:34
pyszny serniczek
Pyszota 12.03.2015 12:09
super przepis
anula-d 12.03.2015 11:18
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak