Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 0,5 kg
mąka pszenna 25 dkg
mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
pestki słonecznika 1/2 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
woda letnia 3 szklanki
zakwas

Przepis i sposób przygotowania na: chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - chleb na zakwasie foto
2
Wszystkie suche składniki umieścić w misce, dodać wodę i zakwas.
Krok 2 - chleb na zakwasie foto
3
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Krok 3 - chleb na zakwasie foto
4
Formę do pieczenia posmarować masłem, posypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 5 godzin
Krok 4 - chleb na zakwasie foto
5
Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5 - chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.06.2015 17:01
pyszny chlebek
berys18 14.05.2015 07:35
dobry chlebek
Bernadeta1 17.04.2015 17:53
super taki domowy chlebek i pięknie Ci wyszedł
Damiano
Damiano 16.04.2015 18:11
najlepszy domowy
agataw1990 12.04.2015 16:46
Dawno nie jadłam dobrego chleba...
Margo1 10.04.2015 09:10
Wygląda wyśmienicie
gottrina 12.03.2015 10:36
super domowy chlebek
Michał2 11.03.2015 22:34
Smaczny chleb
Lucan 11.03.2015 22:16
szkoda że nie chwalicie się przepisem na zakwas:(
Wafelek2601 11.03.2015 21:07
najlepszy domowy
as28 11.03.2015 21:05
super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak