Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka sernikowa na zimno z chili i sosem owocowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

twaróg zmielony 420 gram
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
śmietana 30% 150 ml
galaretka agrestowa 1 sztuka
jagody 100 gram
truskawki 200 gram

Spód babki

śmietana 30% 100 ml
czekolada gorzka 100 gram
papryczka chili 1/2 sztuki
płatki kukurydziane 2/3 szklanki
orzechy 1/2 szklanki
sól szczypta

Sos

maliny świeże 150 gram
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Masy można też wylać do formy warstwowo.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka sernikowa na zimno z chili i sosem owocowym

Formę ( 20 cm ) natłuścić i wysypać cukrem pudrem.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i podzielić na dwie części, do jednej dodać płaską łyżeczkę żelatyny i wymieszać.
Twaróg podzielić na trzy części.
Do pierwszej części twarogu dodać łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżki cukru, 50 ml kremówki i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną, krótko zmiksować i wylać do formy.
Drugą część twarogu zmiksować z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką cukru waniliowego, 50 ml kremówki i czarnymi jagodami na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do masy serowej, szybko zmiksować. Masę przełożyć do worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wcisnąć w poprzednią masę w kilku miejscach.
Trzecią część twarogu zmiksować z resztą cukru, kremówki i truskawkami na gładką masę. Dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i tak jak poprzednio wcisnąć w kilku miejscach do formy.
Tężejącą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego i też wcisnąć w masę serową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Spód: Śmietanę zagotować z chili i szczyptą soli, dodać połamaną czekoladę i chwilę poczekać. Czekolada zmięknie a chili odda smak do śmietany. Wyjąć chili i wymieszać. Dodać pokruszone płatki kukurydziane pełnoziarniste i posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na wierzch babki. Po wyjęciu na talerz, będzie to spód.
Sos: Maliny z cukrem i sokiem z cytryny rozgotować i przetrzeć przez sitko. Podawać babkę z kleksem sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.01.2016 11:42
świetnie wygląda :)
Skotka 28.02.2015 19:24
Dziękuję:) Chili i gorzka czekolada, moim zdaniem bardzo do siebie pasują:) Proponuję wypróbować:)
MałaMi89 28.02.2015 17:19
Jakie tu pyszności!! :)
Marcin Vw1 28.02.2015 14:13
wow super wyglada :)
mysza75 28.02.2015 11:07
jakie to dobre mniam fajny serniczek
Ali 28.02.2015 06:07
Wygląda smacznie :)
barbara11561 27.02.2015 23:03
ależ musiała smakować:)
joanna43 27.02.2015 21:47
bardzo ciekawy i mega wyglądający
wwwiolka 27.02.2015 21:20
Bardzo fajny przepis.
Magula 27.02.2015 21:18
ten dodatek chili jest interesujący
molanka 27.02.2015 20:41
odważne połączenie smaków
Malinka 27.02.2015 20:41
Fajna taka serowa babeczka :)
Konczi 27.02.2015 20:20
elegancko się prezentuje
Babeczka35 27.02.2015 19:55
Bardzo pysznie:)
engie23 27.02.2015 19:42
z chęcią bym zjadła :)
miodunka 27.02.2015 19:41
bosko wygląda!!
Adam/ZUB3R 27.02.2015 19:34
smaczny deser
Bernadeta1 27.02.2015 19:29
smaczna taka sernikowa babka
Michał2 27.02.2015 18:40
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak