Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z sadła

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sadło 0,5 kg
mąka 4 szkl
jajko 4 szt
śmietana 1 szkl
cukier 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z sadła

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie wrzucamy przekręcone przez maszynkę do mielenia sadło.
Krok 1 - Ciastka z sadła  foto
2
Następnie dodajemy śmietanę.
Krok 2 - Ciastka z sadła  foto
3
Dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto.
Krok 3 - Ciastka z sadła  foto
4
Następnie dodajemy po jednym jajku i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy w trakcie wyrabiania ciasta widzimy, że nadal jest ono zbyt rzadkie i klei się do rąk, wówczas podsypujemy je mąką.
Krok 4 - Ciastka z sadła  foto
5
Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na stolnice lub blat kuchenny i jeszcze chwilę je zagniatamy. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy go na grubość 5 mm. W cieście za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Krok 5 - Ciastka z sadła  foto
6
Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10 minut. Gdy wierzch ładnie się zrumieni, wówczas ciasteczka są gotowe.
Krok 6 - Ciastka z sadła  foto
7
Pierwszy raz robiłam kruche ciastka z sadła. Ten ich smak jest niezapomniany, takie właśnie ciasteczka piekła moja mama jak byłam dzieckiem.
Krok 7 - Ciastka z sadła  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak