Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i skwarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 1 szt
woda ciepła 200 ml
olej słonecznikowy 50 ml

skwarki

boczek wędzony 100 g
olej słonecznikowy 10 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Farsz do pierogów

mięso wołowe 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i skwarkami

Kroki postępowania

1
Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy jajko, olej słonecznikowy i wyrabiamy ciasto. Dolewamy w trakcie wyrabiania ciepłą wodę.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
2
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie całkowicie zlepione.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
3
Wałkujemy ciasto najcieniej jak to tylko możliwe.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
4
Kroimy nożem ciasto. Rozmiar ciasta zaważy o tym jakiej wielkości będą pierogi.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
5
Przyrządzamy mięso wołowe do pierogów. Może być użyte po rosole. Jeżeli takiego nie mamy smażymy na patelni razem z cebulą. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
6
Nakładamy farsz na wycięte kwadraciki.
Krok 6 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
7
Lepimy pierogi. Pierogi powinny być szczelne dlatego lepimy dokładnie nie zostawiając otwartej przestrzeni pomiędzy farszem a ciastem.
Krok 7 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
8
Kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na małej ilości oleju na patelni.
Krok 8 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
9
Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Warto spróbować jeden czy jest już gotowy do podania.
Krok 9 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto
10
Wykładamy pierogi na talerz. Posypujemy skwarkami i tłuszczem z patelni.
Krok 10 - Pierogi z mięsem i skwarkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 22.03.2015 12:03
uwielbiam pierogi!
Margo1 06.03.2015 12:35
Pierogi to ja wszystkie lubię
Damiano
Damiano 01.03.2015 11:24
moje ulubione
mysza75 26.02.2015 10:28
fajne pierożki aż chce się jeść
marenka 25.02.2015 19:58
Lubie takie pierożki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak