Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniową pianką Zewy
Kroki postępowania
Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą.
Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ).
Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki.
( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ).
Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Dodać przyprawę i cukier, wymieszać.
Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować.
Potem wystudzić.
Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą.
Mogą być grudki ale to nie będzie problemem.
Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć.
Na jabłka wyłożyć masę piankową a na
( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ).
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).