Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniową pianką Zewy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g typ 500
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
cukier 150 g
żółtko jajek 6 szt
margaryna 200 g
jogurt naturalny 5 łyżka

Pianka

budyń śmietankowy 2 op
margaryna 1 łyżka
cukier 100 g
mleko 3,2% 1/2 l
białko 6 szt

DODATKOWO

jabłka antonówki 1,5 kg
przyprawy 25 g przyprawa do jabłecznika
cukier 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniową pianką Zewy

Kroki postępowania

1
CIASTO :
Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą.
Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ).
Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki.
Krok 1 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
2
Potem ciasto z lodówki wyjąć i wylepić nim tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ).
Krok 2 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
3
Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.
Krok 3 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
4
JABŁKA :
Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Dodać przyprawę i cukier, wymieszać.
Krok 4 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
5
PIANKA :
Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować.
Potem wystudzić.
Krok 5 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
6
Z białek ubić pianę z odrobiną soli i cukru,
Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą.
Mogą być grudki ale to nie będzie problemem.
Krok 6 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
7
WYKOŃCZENIE :
Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć.
Na jabłka wyłożyć masę piankową a na
Krok 7 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
8
masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ).
Krok 8 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
9
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 10 - 15 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).
Krok 9 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 05.03.2015 14:58
fajnie wygląda
Kolorowa 26.02.2015 18:56
Ciekawie to wygląda ;)
tomek18 26.02.2015 16:55
ale bym zjadł kawałeczek
Wiesława1 26.02.2015 12:05
wpadam na kawę...i kawałeczek tego cudeńka
Alex_M 26.02.2015 12:01
dobre ciacho :)
ZEWA 26.02.2015 10:30
Dziękuję :)
Katarzyna59 25.02.2015 22:35
rewelacyja
kloruś 25.02.2015 20:53
chętnie bym się poczęstowała!
RenataZ-et 25.02.2015 20:40
śliczny wypiek :)
marenka 25.02.2015 19:56
Pyszne ciasteczko:)
Babeczka35 25.02.2015 19:41
Super szarlotka.
Barbara777 25.02.2015 19:24
same smakołyki
ada.la 25.02.2015 18:53
wygląda kusząco
joanna43 25.02.2015 18:43
obłędnie wygląda
mirosława4 25.02.2015 17:47
zapewne była smaczna
Renataj 25.02.2015 17:39
Prezentuje się obłędnie:)
Sroczka 25.02.2015 17:05
Ależ ta szarlotka pysznie wygląda.
IKrakowianka 25.02.2015 17:01
wygląda wspaniale!
wyattearp 25.02.2015 17:01
fajna szarlotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak