Przepis i sposób przygotowania na: Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
Zimny przekroić na dwa blaty.
W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
Następnie dodać resztę wafli
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
PRZEŁOŻENIE :
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Ten także nasączyć.
Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).