Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżka
mąka tortowa 4 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
cukier 3/4 szk

Masa czekoladowa

mleko 3,2% 700 ml
budyń czekoladowy 2 op ( po 40 g )
margaryna kostka 250 g
wafelki kakaowe 2 szt w czekoladzie po 48 g
cukier do smaku

Śmietana

śmietana kremówka 500 g
wafelki kakaowe 1 szt w czekoladzie 48 g
cukier do smaku

Dodatkowo

czekolada deserowa 80 g
woda 1 szk
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy

Kroki postępowania

1

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
Krok 1 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
2
Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić.
Zimny przekroić na dwa blaty.
Krok 2 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
3
MASA CZEKOLADOWA :
W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
Krok 3 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
4
Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
Krok 4 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
5
Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli
Krok 5 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
6
i wymieszać masę.
Krok 6 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
7
ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
Następnie dodać resztę wafli
Krok 7 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
8
i wymieszać śmietanę.
Krok 8 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
9

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

PRZEŁOŻENIE :
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Krok 9 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
10
Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię
Krok 10 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
11
i zakryć drugim plackiem.
Ten także nasączyć.
Krok 11 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
12
Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności.
Krok 12 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto
13
Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą.
Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
Krok 13 - Kostka czekoladowa z Grześkami Zewy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 05.03.2015 14:58
super smaki
wwwiolka 25.02.2015 12:41
Bardzo fajnie się prezentuje.
ZEWA 25.02.2015 11:03
Dziękuję :)
Magula 24.02.2015 22:35
wygląda apetycznie
Mietek z20 24.02.2015 21:18
Pychotka :) Pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak