Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane rurki canelloni

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron rurki canelloni 1 opakowanie

Nadzienie

mięso mielone 0,5 kg
cebula biała 4 sztuki
pieczarki 0,5 kg
Bazylia suszona Prymat 4 łyżeczki
przecier pomidorowy 200 gram
papryka czerwona 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier 0,5 łyżeczki
olej 3 łyżki
cukinia 1 sztuka
czosnek ząbki 4-5 sztuk
natka pietruszki 1 sztuka

Sos

ketchup pikantny 5 łyżek
przecier pomidorowy 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier 1/4 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
woda 0,5 szklanki

Wierzch

ser żółty 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane rurki canelloni

Kroki postępowania

1
Cebulę, cukinię, pieczarki, paprykę kroimy w grubszą kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek obieramy z łupinek. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięso nabierze złocistego koloru dodajemy pieczarki, paprykę, cukinię i wciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, cukier i doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz natkę pietruszki.
Krok 1 - Nadziewane rurki canelloni foto
2
Makaron obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju al dente.
Na mniejszą patelnię wlewamy wodę dodajemy ketchup, przecier pomidorowy i bazylię. Wszystko chwilę zagotować. Następnie doprawić bazylią, solą, pieprzem i cukrem, żeby sos nie był za kwaśny. Chwilę pogotować.
Krok 2 - Nadziewane rurki canelloni foto
3
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do ugotowanych rurek ( każdej z osobna )wkładamy łyżeczką przygotowane nadzienie i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Gdy wypełnimy całe naczynie na wierzch rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 3 - Nadziewane rurki canelloni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak