Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z batatami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z batatów to klasyczne placki przygotowane z innego rodzaju ziemniaków - słodkich, które dodatkowo w swoim składzie zawierają dodatek serka topionego oraz sera żółtego, które czynią placki ziemniaczane z batatów wyjątkowo kremowymi.

Składniki:

ziemniaki 500 g
batat 500 g
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 2
serek śmietankowy 200 g
żółty ser starty 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z batatami

Bataty cieszą się coraz większą popularnością, a więc coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Tym razem przygotujcie z nich placki ziemniaczane, które nie tylko nabiorą słodyczy, ale również pięknego, lekko pomarańczowego koloru. Ten prosty, ale wyjątkowy przepis doskonale sprawdzi się jako danie główne lub przekąska, która posmakuje wszystkim kto tylko ich spróbuje. 

Ziemniaki i bataty zetrzeć na tarce. Odcisnąć jak najwięcej wody. Połączyć z pozostałymi składnikami. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżką porcje masy. Smażyć ok 4 min z każdej strony. Gotowe placki odsączać na ręczniku kuchennym i układać na blaszce. Przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Nie próbowaliście nigdy placków ziemniaczanych z batatów? To idealny przepis na wypróbowanie batatów w zupełnie innej formie niż pieczone. Polecam! 

Więcej przepisów na placki ziemniaczane z batatów i nie tylko znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: Pieczone placki ziemniaczane, Placki ziemniaczane z gulaszem czy Placki ziemniaczane z kurkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 05.03.2015 07:49
fajny przepis
zabcia117 05.03.2015 07:00
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak