Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z szynką, porem i jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 110 g
szynka wędzona 150 g
por (biała część) 1 szt.
oliwa 1 łyżka
mleko 300 ml
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
ser żółty 50 g
woda 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z szynką, porem i jajkiem

Kroki postępowania

1
Ze 175g mąki, 85g masła, 2 łyżek wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wylepić nim dno oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwać i wstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Krok 1 - Tarta z szynką, porem i jajkiem foto
2
2 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć przez około 3 min. na niej szynkę pokrojoną w kostkę i pora pokrojonego w plasterki.
Krok 2 - Tarta z szynką, porem i jajkiem foto
3
Resztę masła rozpuścić. Dodać 25g mąki, podgrzewać i powoli dodawać mleko. Cały czas mieszać, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu dodać musztardę. Ostudzić.
Krok 3 - Tarta z szynką, porem i jajkiem foto
4
Na ostudzonym cieście ułożyć szynkę z porem oraz jajko pokrojone w kostkę. Do sosu dodać pozostałe 3 jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Wylać na ciasto. Wierzch posypać startym na małych oczkach żółtym serem. Tartę piec przez 40 min. w temp. 190 stopni.
Krok 4 - Tarta z szynką, porem i jajkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 05.03.2015 21:20
pyszna tarta
engie23 05.03.2015 08:31
napewno smaczna
Damiano
Damiano 05.03.2015 07:49
aż ślinka leci
olkaaa 05.03.2015 07:28
bardzo fajna
Krzysztof15 05.03.2015 06:31
smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak