Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

czosnek 2 główki
cebula 1 szt.
szalotka 2 szt.
ziemniaki 1 kg
oliwa 50 ml
rosół warzywny 1 l
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
bagietka 1 szt.
jajko 1 szt.
ocet 50 ml

Do smaku

Liść laurowy suszony Prymat
Goździki całe Prymat 3 kwiaty
tymianek
Imbir mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Pamiętaj by ze środka czosnku wykroić kiełki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa

Kroki postępowania

1
Czosnek, cebulę, szalotki oraz ziemniaki kroimy w większą kostkę. Z czosnku wykrawamy kiełki ze środka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę oraz szalotki i podsmażamy około 3-4 minuty.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
2
Dodajemy 3 liście laurowe, kilka goździków oraz tymianek. Całość zalewamy zimnym rosołem warzywnym i dodajemy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą morską. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy liście laurowe, a pozostałą zupę rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
3
Na koniec ponownie wstawiamy garnek na niewielki ogień, dodajemy śmietanę i przyprawiamy imbirem dla zaostrzenia smaku.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
4
Bagietkę kroimy w kromki, układamy na blasze i wkładamy do gorącego piekarnika. Po 2 minutach przekładamy kromki na drugą stronę i jeszcze chwilę zapiekamy. Po wyjęciu nacieramy grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku. W drugim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, tak aby wrzenie ustało. Jajko wbijamy ostrożnie do małej miseczki, a następnie powoli przelewamy do wody z octem. Jak woda zacznie się ponownie gotować ostrożnie obracamy jajko na drugą stronę. Gotujemy przez około 3-4 minuty – białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Po tym czasie jajko przekładamy do miski z zimną wodą.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
5
Zupę podajemy z grzankami i jajkiem w koszulce. Przed dodaniem jajka do zupy jajko ponownie wkładamy do wody z octem, żeby je ogrzać.
Możemy ugotować więcej jajek w koszulkach, tak, żeby było po jednym do każdej porcji.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łakomczuszek 31.03.2015 13:51
Zupa rewelacja. Szybko i smacznie. Polecam
gosienka986 03.03.2015 13:29
właśnie nakarmiłam siebie, męża i teściową :) baaaardzo smaczna, prosta, szybka i syta zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak