Przepis i sposób przygotowania na: szynkowar-pyszna drobiowa wędlina...
wsypać peklosmaczek, mieszankę przypraw, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę
do szynkowara włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką
w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin
ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka włożyć krzyżak lub szmatkę, postawić szynkowar z termometrem wlać pod rant wody i jak temperatura dojdzie do 85C zmniejszyć ogień (nie gotować) i parzyć 65 minut
po zakończeniu parzenia wyjąć szynkowar, ostudzić i schować do lodówki na całą noc - szynkowar polać gorącą wodą i wyjąć mięsko z szynkowara
drobiowa wędlina jest pyszną wędliną do pieczywa i co najważniejsze: wiem co jem w wędlinie...............SMACZNEGO!!!
mieszanka suszonych przypraw: włoszczyzna, cebula, papryka zielona,czerwona, czosnek, natka pietruszki, cebula smazona, curry, pieprz czarny, papryka słodka