Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kg
masło 2 kostki
cebula biała 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
wino czerwone 200 ml
majonez tradycyjny 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tymianek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

Kroki postępowania

1
Wątróbki smażę na maśle, porcjami, na rumiano, ale nie ścinam ich całkiem w środku. Pozostawiam krwiste. Osączam na durszlaku.
Krok 1 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto
2
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle aż będzie szklista.
Krok 2 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto
3
Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz podsmażone i osączone wątróbki. Podduszam przez kilka minut, podlewam winem i ponownie duszę przez około 5 minut, doprawiam do smaku.
Krok 3 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto
4
Zestawiam i studzę do temperatury pokojowej. Wszystko przekładam łącznie z sosem z duszenia i miksuję na gładką masę. Dodaję miękkie masło i ponownie miksuję. Dodaję majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc.
Krok 4 - Pasztet z wątróbek drobiowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 28.02.2015 18:10
Ciekawy przepis, muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak