Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na cebulowe krążki

cebula 2-3 sztuki
mąka tortowa 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mleko 140 ml
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki

Składniki na steki z polędwicy wołowej:

steki z polędwicy wołowej 300 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej 1-2 łyżki

Składniki na sos pieczarkowy:

pieczarki 300 gramów
szalotka 2 sztuki
rosół z kury 100 mililitrów
śmietana 30% 100 mililitrów
masło 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Cząber suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Kroki postępowania

1

Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół (jeśli np. został nam z obiadu albo zastępujemy go bulionem) i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę i sos sojowy, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 1 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami foto
2

Przygotowanie cebulowych krążków:
Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.

Krok 2 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami foto
3

Przygotowanie steków:
Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kroimy na dwa równe steki, kładziemy na desce i równomiernie solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem na mięso nakładamy kawałek masła.
Podajemy z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami.

Krok 3 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.07.2015 20:32
znakomite danie
Kasiaaa 11.05.2015 16:29
Rewelacyjne danie :)
Lucan 19.02.2015 22:13
ciekawe czy różowe w środku:)
Justi2401 19.02.2015 16:36
Od dawna marzy mi się porządny stek ;) Twój wygląda obłędnie :)
Agnieszka-87-25 19.02.2015 15:30
mniam pycha
Ola1984 19.02.2015 13:58
Fantastyczne danie :)
kloruś 19.02.2015 13:05
chętnie bym się poczęstowała! wygląda apetycznie!
engie23 19.02.2015 12:17
super wygląda
erym 19.02.2015 12:01
porzadne jedzenie
Habibi 19.02.2015 11:28
bardzo lubię smażoną w ten sposób cebulę :)
Milka100 19.02.2015 10:53
pyszotka taki stek i w dodatku z cebulką:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak