Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 150 ml
olej 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
mleko ciepłe 150 ml

dodatki

ketchup łagodny
mozzarella w bloku 400 g
pieczarki 12-16 szt
boczek 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wkruszamy drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy 1 łyżką wody i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy pozostałe składniki: sól, olej, pozostałą wodę, mleko i zioła .
Krok 1 - Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie foto
2
Całość wyrabiamy przez 10 minut, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie foto
3
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na okręgi. Każdy okręg smarujemy ketchupem, ścieramy na wierzch mozzarellę, oraz pieczarki (pieczarki ścieram na plasterki na tarce jarzynowej)
Krok 3 - Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie foto
4
Na wierzch układamy plastry boczku.
Krok 4 - Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie foto
5
Kamień do pizzy nagrzewam w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie pizze przekładam na kamień i piekę przez około 15 minut.
Krok 5 - Rumiana pizza z mozzarellą, pieczarkami i boczkiem na ziołowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 21.02.2015 08:53
Wygląda wspaniale:)
Motorek 21.02.2015 08:45
fajny przepis
IwonaDD 19.02.2015 17:15
kusząca pizza!
Wafelek2601 19.02.2015 17:03
Pyszna pizza
w mojej kuchni 19.02.2015 16:51
Taką pizzę można zjeść ze smakiem
Janina 19.02.2015 16:32
Najlepsza domowa , pycha;)
Renata9 19.02.2015 13:23
Smaczna pizza
Skotka 19.02.2015 11:01
Pyszna, podoba mi się ten ziołowy spód:)
Milka100 19.02.2015 10:20
ale pyszna i chrupiąca pizza
kasiaw 19.02.2015 09:34
pyszna pizza ale mam na nią chrapkę
zabcia117 19.02.2015 08:59
Pychotka:)
gibli 19.02.2015 08:54
z pewnością smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak